Rock n Roll tijdperk

december 14, 2018 Uit Door admin

Rock n Roll wordt vooral gelinkt aan Elvis Presley die inderdaad ook een groot rock n roll legende werd. Toch is rock n roll als muziek- en dansstijl al veel eerder ontstaan. Het woord kwam in de jaren 20 van de vorige al boven drijven en daarmee werd vooral de Afro-Amerikaanse blues en jazz muziek mee aangeduid. De eerste echte rock n roll nummers werden opgenomen door onder ander Chuck Berry in de jaren 50. Daarna volgden al snel enkele andere beroemde artiesten onder wie Elvis Presley. Een belangrijk onderdeel van rock n roll muziek is het gebruik van een drumstel en elektrische gitaren, soms aangevuld met een saxofoon. Het bedrijf Gretsch heeft een belangrijke rol gespeeld in het instrumentale gedeelte van de rock n roll.

Gretsch

De Amerikaanse muziekinstrumentenfabrikant Gretsch dankt zijn naam aan haar oprichter Friedrich Gretsch. Gretsch was een Duitse immigrant die in 1883 in Broolyn begon met de productie van drumstellen, banjo’s en gitaren. Hij overleed echter al in 1895, maar zijn zoon nam de zaak over. Hij was het die de merknaam Gretsch stevig op de markt zette. In de jaren 80 werd het bedrijf overgenomen door een bedrijf die de ontwikkeling van Gretsch muziekinstrumenten stopzette. De derde en vierde generatie van de familie Gretsch vonden dit jammer, waarna zij Gretsch in 1989 weer terug kochten. Momenteel is Gretsch onderdeel van het Fender, maar brengt het nog steeds instrumenten onder de merknaam Gretsch uit.

De instrumenten van Gretsch

Het zijn vooral de drumstellen en gitaren van Gretsch die het bedrijf de nodige faam hebben gegeven. Het bedrijf kende de hoogtepunten dan ook vanaf de jaren 50 tot ver in de jaren 70 in de rock n roll periode. Beroemde rock n roll artiesten gebruiken veelal een elektrische gitaar van Gretsch, waaronder Elvis Presley, the Beatles en The Rolling Stones.